Jak vyčistit ucpané cévy

 

Tepny, druh cév, jimiž proudí krev směrem od srdce, rozvádí po vašem těle živiny a dodávají kyslík do ostatních orgánů a tkání. Pokud jsou tepny ucpané, může tento stav vést k závažným kardiovaskulárním onemocněním. 

Žíly, druhý typ cév, odvádějí krev zpět do srdce. Zároveň z tkání odvádí CO2 a zbytkové a toxické metabolické produkty.

Kvalitní zásobení krví je zásadní pro zdraví vašeho organismu. Je důležité udržovat vaše cévy čisté a zdravé pomocí vhodné stravy, pravidelného cvičení a správného životního stylu, než se ucpání cév stane velkým problémem. Můžete tak předcházet komplikacím jako je aterosklerotické vaskulární onemocnění, ischemická choroba srdeční, mozková mrtvice, křečové žíly, žilní a arteriální trombóza apod.

Zároveň je pro zdraví vašeho těla nutné splnit druhou podmínku - kvalitní nosné médium pro zásobení živinami a odvod metabolitů a toxinů, tedy zdravou krev - bez toxinů, infekcí a sraženin.

Ucpané cévy

Jak může dojít k ucpání cév

V mladším věku, kdy se více pohybujete, jsou vaše cévy mladé, elastické, čisté a dobře průchozí. Díky tomu je okysličování a výživa všech orgánů a tkání výborná. S přibývajícím věkem a při nedostatku pohybu jsou cévy méně elastické, cévy se začnou znečišťovat, dochází k ukládání tuku v cévách a krev se kontaminuje. Toto přirozené, věkem ovlivněné zhoršování cévního systému je násobeno vlivy špatného životního stylu jako je kouření, nekvalitní výživa a sedavý způsob života. Svůj vliv má i znečištění životního prostředí.

Co ucpává cévy

Existuje mnoho faktorů, které mohou vést k ucpaní cév. Některé z nejčastějších zahrnují:

Plaky z cholesterolu v cévách

Nadměrné množství cholesterolu v krvi může vést k tvorbě plaků na stěnách cév, což může vést k jejich zúžení a ucpaní.

Krevní sraženiny v cévách

Krevní sraženiny mohou blokovat krevní oběh v cévách a vést k ucpaní.

Křeče cév

Křeče mohou způsobit, že se cévy stáhnou a zúží, což může vést k ucpaní.

Záněty v cévách

Záněty v cévách mohou způsobit zúžení nebo ucpaní cév.

Karcinomy v cévách

Nádory mohou narůstat v cévách a blokovat krevní oběh.

Když jsou cévy ucpané, krev nemůže volně cirkulovat a to může vést k řadě zdravotních problémů, jako jsou srdeční choroby, mozkové příhody, křečové žíly, bolesti v nohou a další.

U většiny lidí dochází k zanesení cév kolem 40. roku. Pokud nemáte příliš zdravý životní styl, může k zanesení cév dojít i dříve. Pokud nebudete zanesení cév řešit včas, může dojít k jejich výraznému zanesení - ucpání.

Ucpání čili neprůchodnost cév je často způsobena dalším ukládáním tuku, hlavně cholesterolu, na stěnách zejména poškozených cév. Může tak dojít ke vzniku aterosklerózy (kornatění tepen). V místech, kde se tyto částečky tuku (tzv. tukové pláty) ukládají, dochází k zúžení cévy a krev tudy proudí obtížněji.

Čištění ucpaných cév

Následky ucpaných cév

Pokud máte znečištěné cévy, váš oběhový systém nestíhá dopravit kyslík a živiny k jednotlivým buňkám, které tvoří tkáně, z nichž jsou složeny jednotlivé orgány. Z buněk též není schopen odvést odpadní látky a toxiny k vyloučení z organismu. Krev se kontaminuje nečistotami (těžkými kovy, metabolickými zbytky, toxiny z potravy) a krevní zásobování se zhoršuje. Krev není schopna plnohodnotně vyživit a okysličit vaše orgány, které tak mohou trpět nedostatkem výživy a být zanesené škodlivými látkami. Nejčastějším důsledkem zanesených cév tedy může být rozvoj civilizačních chorob a nepřiměřeně vysoká rychlost stárnutí celého vašeho organismu.

Zároveň se vám logicky zvyšuje krevní tlak, další příčina devastace vašich orgánů.

Neřešené zanesení cév a zhoršené zásobení vašeho organismu kyslíkem a živinami či nedostatečný odvod toxinů a metabolitu z buněk a tkání může časem vést k řadě zdravotních problémů, zejm. např.

Aterosklerotické vaskulární onemocnění

Pokud cévy přestávají fungovat vůbec, malé cévy se zcela zablokují a velké cévy vykazují velké nánosy cholesterolu může dojít ke vzniku aterosklerotických vaskulárních onemocnění.

Ischemická choroba srdeční

Tato choroba vzniká v důsledku pravidelného nedostatku krve v koronárních cévách, který se vyvíjí na pozadí vaskulární kontaminace.

Mozková mrtvice

Vzniká v důsledku přetrvávajícího porušení přísunu krve do mozkové tkáně, kdy jsou trvale poškozena některá nervovýá zakončení, což vede ke ztrátě některých mozkových funkcí.

Hypertenze (vysoký krevní tlak)

Se zúžením průměru cév se krevní tlak zvyšuje.

Křečové žíly

Křečové žíly mohou vzniknout nejen na nohou, ale i uvnitř těla například jako hemoroidy.

Žilní a arteriální trombóza

Při dlouhodobé kontaminaci krve se v cévách mohou tvořit krevní sraženiny. Krevní sraženiny mohou způsobit úplnou nebo velmi významnou neprůchodnost čili nefunkčnost cévy. V důsledku špatného zásobení kyslíkem a živinami tak může dojít až k smrti jednotlivých buněk v určitém orgánu. Pokud by se krevní sraženina uvolnila a pronikla do krevního řečiště, mohlo by dojít k ucpání cév v srdci – což je infarkt.

Parkinson, Altzheimer

Poslední výzkumy ukazují, že křehké cévy, jejich praskání a mikrohematomy jsou rovněž možnou příčinou neurodegenerativních nemoci jako je Parkinson, Altzheimer. Organismus po 40 roku života tyto změny ještě bývá schopen nahradit, nicméně s dalšími roky jeho kapacita na tyto náhrady klesá a systém začíná postupně kolabovat bez možnosti návratu.

Příznaky ucpaných cév

Výrazně zanesené cévy se mohou projevovat jako:

  • Migrény
  • Chronická únava
  • Nespavost
  • Zhoršená paměť
  • Problémy v intimní sféře
  • Zrakové a sluchové postižení
  • Vysoký krevní tlak
  • Dušnost a angina pectoris
  • Bledá kůže na nohou
  • Bolest svalů a kloubů

Jak vyčistit ucpané cévy

  • Své cévy byste měli začít pravidelně čistit po 40. roce nebo při výše uvedených příznacích i dříve. Pro mírnění  škodlivých vlivů, které již částečně znečištěné cévy mohou mít na vaše orgány, se doporučuje cévy jednou ročně vyčistit už od 30 let.
  • Některé byliny a houby, fytonutrienty a další přírodní produkty mají schopnost čistit cévy. Díky pokročilým technologiím je dnes možné tyto látky účinné extrahovat a nabídnout též ve formě výživových doplňků.
  • Jako prevenci byste měli dodržovat zdravý životní styl vč. zdravé stravy a dostatku pohybu.

Doplňky stravy na čištění cév

Serrapeptáza

Serrapeptáza, proteolytický enzym, rozkládá mrtvé tkáně, krevní sraženiny, cysty, usazeniny v cévách a pomáhá eliminovat záněty v cévách. 

Heart tool

Heart tool vám může pomoci vyčistit tepny a žíly, normalizovat krevní tlak a srdeční frekvenci, a tím předcházet nebo pomáhat při např. křečových žílách, žilní a arteriální trombóze apod.

Bylinky na čištění cév

Mezi bylinky, které vám mohou pomoci vyčistit cévy patří:

11 potravin, které vám pomohou vyčistit ucpané cévy

1. Tučné ryby na ucpané tepny

Ryby s tučným masem (makrela, losos, sardinky a tuňák) obsahují zdravé tuky - omega-3 mastné kyseliny, které mohou odblokovat ucpané tepny. Omega-3 mastné kyseliny mohou snižovat záněty v cévách a také zabraňují vzniku krevních sraženin a vysokému krevnímu tlaku. Pro snížení nánosů v cévách se doporučuje jíst pečené nebo grilované masité ryby alespoň dvakrát týdně. Omega-3 mastné kyseliny také můžete přijímat pomocí kvalitních doplňků stravy.

2. Jablko může přecházet ucpání tepen

Jablko pomůže zabránit hromadění plaku (nánosů) v cévách. Obsahuje polyfenoly a antioxidanty, které zabraňují oxidaci špatného cholesterolu, lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL). Toxiny, které oxidují v cévách, způsobují kornatění tepen. Konzumace jednoho jablka denně po dobu nejméně čtyř týdnů pomůže znatelně snížit špatný cholesterol.

3. Avokádo uvolňuje ucpané cévy

Avokádo je jednou z potravin, které přirozeně uvolňují cévy díky působení proti "špatnému" cholesterolu. Průměrná porce avokáda také obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a vitamínů, které prospívají srdci. Doporučuje se alespoň obšas nahradit máslo, smetany, majonézu a salátový dresink avokádem. Jistá studie (v National Institutes of Health) ukázala, že denní konzumace avokáda může snížit špatný cholesterol o 11 až 22 %.

4. Brokolice působí proti srážení krve

Brokolice je nabitá vitamínem K, který působí proti srážení krve a pomáhá udržovat vaše srdce zdravé a vaše tepny čisté. Tato zelenina je také bohatá na vlákninu, která pomáhá snižovat krevní tlak. Brokolice také snižuje stres, který může způsobit hromadění plaku a LDL v cévní stěně 

5. Zelenina zelené barvy

Na vitamín K (K1), který snižuje srážení krve, je v podstatě bohatá veškerá zelenina zelené barvy:

  • vařený špenát – 540,7 mcg/100g
  • vařená kapusta – 418,5 mcg/100g
  • vařené zelené hořčice – 592,7 mcg/100g
  • vařená brukev zelná – 623,2 mcg/100g
  • vařená řepa – 484 mcg/100g
  • syrový švýcarský mangold – 830 mcg/100g
  • syrová pampeliška (listy) – 778,4 mcg/100g
  • vařený tuřín – 518,9 mcg/100g
  • brokolice – 141,1 mcg
  • vařené/dušené zelí – 108,7 mcg/100g
  • syrová rukola – 108,6 mcg/100g
  • sušená bazalka – 1714,5 mcg/100g
  • sušená šalvěj – 1714,5 mcg/100g
  • sušený tymián – 1714,5 mcg/100g
  • sušená majoránka – 621,7 mcg/100g
  • sušené oregano – 621,7 mcg/100g
  • čerstvá petržel - 1640 mcg/100g
  • sušený list koriandru – 1359,5 mcg/100g
  • pažitka – 212,7 mcg/100g
  • řeřicha – 541,9 mcg/100g
  • vařená růžičková kapusta – 193,5 mcg/100g
  • červený listový salát – 140,3 mcg/100g
  • zelený listový salát – 126,3 mcg/100g

6. Káva omezuje ukládání vápníku ve stěnách artérií

Káva je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů, protože má vysoký obsah kyseliny chlorogenové, která zabraňuje rozvoji srdečních problémů. Káva také podle některých studií zřejmě stojí za nižším ukládáním vápníku v arteriálních tepnách (zdroj usazenín v srdečních tepnách). Zatímco tedy existují studie, které naznačují, že příliš velký příjem kávy může být zdraví škodlivý, některé zjistili, že má také pozitivní účinky. Zdravá dávka kávy je podle některých studií 1/4 až 1/2 litru kávy denně nebo 1 až 2 větší šálky. 

7. Ořechy mohou působit proti zánětu v cévách

Ořechy jsou bohaté na kyselinu alfa-linolovou (ALA), vitamín E, mononenasycené tuky, bílkoviny a vlákninu. Ořechy mohou působit proti zánětu v cévách, což pomáhá přirozeně vyčistit cévy.

8. Špenát může pomoci na ucpané cévy

Konzumace porce špenátu denně, kromě doplnění vitamínu K, může snížit hladinu homocysteinu, který je spojován s kardiovaskulárními chorobami, jako je ateroskleróza nebo ucpané tepny. Přidávjte špenát do salátů, polévek a sendvičů, salátů a smoothie.

9. Meloun podpoří pročištění cév

Meloun je plný L-citrulinu, aminokyseliny, která pomáhá uvolnit cévy. Meloun je také bohatým přírodním zdrojem oxidu dusnatého, který srdce potřebuje pro snížení krevního tlaku a který podpoří pročištění cév.

10. Pomeranče a jiné citrusy díky pektinu čistí cévy

Stejně jako jablka i pomeranče a další citrusové plody obsahují pektin, který čistí tepny. Vláknina pektin také snižuje špatný cholesterol. Pomeranče rovněž posilují imunitní systém, což zlepšuje schopnost vašeho těla bránit se infekcím v cévách.

11. Chřest proti oxidaci toxinů v cévách a kornatění

Chřest je jednou z nejzdravějších potravin, které přirozeně uvolňují tepny. Je nabitý vitamíny B1, B2, C, E, K, vlákninou a minerály. Chřest  zvyšuje produkci glutathionu, který snižuje oxidaci toxických látek v cévách. Chřest také osahuje kyselinu alfa-linolovou a listovou, které snižují kornatění cév.

Informace na tomto webu v žádném příadě nemohou nahradit odborné posouzení lékařem a lékařém nařízenou léčbu. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Doplňky stravy nejsou lék.