Nenechte si ujít SLEVU 10 % na prémiový booster na imunitu ImmuBoo nebo podporu prostaty PROSTATOOL Kód: 10HERB zadejte v objednávce. Platí do 28.4.2024.

Jak se zbavit zánětu

Zánět

3 z 5 všech úmrtí lze přičíst chorobám souvisejícím se záněty. Chronické záněty snižují kvalitu vašeho života, mohou urychlit stárnutí a nástup onemocnění souvisejících s vyšším věkem

Zánět může mít různý původ, příčinu, projevy, typ, dobu léčby, týkat se může různých orgánů a tkání.

Akutní zánět

O některých zánětech víte hned, neboť se projevují velmi typicky a více či méně vás zjevně potrápí - jde o  takzvaně akutní zánět. Léčba může být symptomatická a cílená nebo se může zaměřit rovnou na příčinu.

Typicky se akutní zánět projevuje bolestí, zarudnutím, případně tvorbou hlenu a otoky, rýmou, kašlem apod.

Jak se zbavit zánětu

Chronický zánět

Jiný zánět může být skrytý, bez zjevných příznaků nebo s mírnými, nejasnými příznaky. Pak jde většinou o chronický zánět, který dlouhodobě vysiluje organismus, může poškozovat DNA, může přidávat kila a ničit psychiku. A ;může být zákeřný a ;nebezpečný. Často totiž ani nemusíte ani vědět, že chronický zánět máte. Může začít bez zjevné příčiny a může trvat I roky.

Zákeřnost chronických zánětů tkví zejména v tom, že v průběhu času mohou poškodit vaši DNA. Poškozená DNA může vést k srdečním chorobám, rakovině či jiným závažným poruchám zdraví a způsobovat předčasné stárnutí ve smyslu dřívějšího nástupu nemocí, které jinak bývají spojené s vyšším věkem.

Imunitní odpověď na chronický zánět

Reakce imunitního systému na chronický zánět se liší od reakce na zánět akutní a probíhá na velmi nízké úrovni.

Chronický zánět s nízkoúrovňovou imunitní odpovědí se může spustit po nedoléčené či špatně léčené infekci& či v důsledku abnormální imunitní reakce. Obrovskou roli může sehrát i nezdravý životní styl, zejména&nbspobezita, nedostatek kvalitního spánku či vystavení toxinům z okolí

Jak cytokiny a zánět ničí vaše zdraví

Chronický zánět vede k neustálému zvyšování cytokinů (zánětlivých bílkovin) v celém organismu. Nadměrné množství cytokinů může závažně poškodit zdraví a vést ke vzniku několika závažných onemocnění. Může vést ke zrychlenému stárnutí a předčasnému nástupu seniorských onemocnění, ke vzniku autoimunitních onemocnění, jako je Crohnova choroba, lupus nebo diabetes prvního typu, k vývoji srdečních chorob, rakoviny, onemocnění ledvin a jater, neurodegenerativním poruchám a psychickým onemocněním, či dokonce k demenci a posttraumatické stresové poruše.

Oxidativní stres přes záněty zrychluje stárnutí a nástup seniorských onemocnění

Velmi významnou příčinou vzniku chronického zánětu bývá oxidační stres. Oxidační stres je způsoben nerovnováhou mezi volnými radikály (molekuly poškozující zdravou tkáň) a antioxidanty (látky eliminující a neutralizující odpadní produkty a toxiny).

Kromě tvorby zánětu oxidační stres poškozuje DNA, proteiny a tukové tkáně, což vede k urychlení biologického stárnutí organismu.


Produkt k Eliminace odpadních látek a toxinů - HMC

Produkty ke zmírňování oxidačního stresu

Produkt ke Zpomalení projevů stárnutí - Light of Life


Jak se zbavit chronického zánětu

Pro odstranění chronického zánětu je důležité odstranit jeho příčiny. Doléčit nedoléčené či chybně léčené infekce a významně posílit imunitu. Ruku v ruce s tím musí jít změna životního stylu směrem ke zdravému způsobu života. Jinak se vám může chronický zánět znovu vrátit a vše začít na novo. Přejděte na zdravější stravování a hlídejte si svoji hmotnost, dopřejte si dostatek spánku, pravidelně se pohybujte, omezte kouření a najděte si způsob, jak minimalizovat stres a kontakt s toxiny

Vyhýbejte se rafinovaným sacharidům, které mají tendenci zvyšovat záněty v těle. Rafinované sacharidy najdete v těchto potravinách:

  • pečivo z bílé mouky (včetně tmavého "celozrnného" pečiva z řetězců a velkopekáren) a bezlepkové pečivo, sladké pečivo, i domácí
  • sušenky, sladkosti, tyčinky (vč. těch ze zdravé výživy), chipsy
  • tortily
  • těstoviny (včetně kuskusu či bulguru)
  • bílá rýže
  • strouhanka
  • extrudáty (křupky, cornflakes, cereálie, pufované výrobky, instantní dětské kašičky, včetně mixit kaše, instantní kaše ze zdravé výživy)
  • krupice
  • sladidla - všechny druhy cukrů a sirupů obsahujících sacharidy

 

Doplňky stravy, které Vám mohou pomoci v boji se zánětem

 

Doplňky stravy pro kontrolu hmotnosti

Diagnostika zánětu

Zánět se v krvi projevuje jako:

  • Zvýšená hladina senzitivního CRP (dnes nejčastější diagnostika)
  • Zvýšená hladina homocysteinu
  • Zvýšená sedimentace
  • Zvýšená hladina feritinu
  • Snížená hladinu vitaminu D
  • Zvýšená hladina krevního tuku
  • Zvýšená ainterleukinu 6

 

Zánětlivá onemocnění

Zánět může postihnout praktickou každou lidskou tkáň, každý orgán. 

Zánětlivá onemocnění zahrnují širokou škálu zdravotních poruch a stavů, které jsou charakterizovány zánětem. Příkladem alergie, astma, autoimunitní onemocnění, celiakie, glomerulonefritida, hepatitida, zánětlivé onemocnění střev, fibromyalgie, roztroušená skleróza, lupus, revmatoidní artritida a všechny ostatní nemoci s koncovkou - tida případně -tis. Ano, ve všech těchto případech jde o zánět některé lidské tkáně, který způsobuje další komplikace.

 

Chronická zánětlivá onemocnění

Chronická zánětlivá onemocnění způsobují, že vaše tělo reaguje přehnaně a v některých případech samo na sebe útočí.

Například u roztroušené sklerózy napadá imunitní systém vašeho těla nervové povlaky. To ztěžuje průchod nervových signálů. Může se vám točit hlava nebo můžete ztrácet rovnováhu zvláště při chůzi.

I v případě inzulinové rezistence může mít zánět vliv na stav nemoci. Inzulin pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Zánět může ovlivnit, jak dobře funguje váš inzulín. Zatím není jasné, proč. Inzulínová rezistence může vést k vysoké hladině cukru v krvi. To může poškodit vaše nervy a cévy. Mohlo by to také vést k cukrovce.

Někdy může váš imunitní systém mylně napadat a zaněcovat vaše svaly (myositida). To by mohlo začít odbourávat svalová vlákna a oslabovat vás. Obvykle se tak děje pomalu, nejčastěji v oblasti trupu, ramen a boků. 

Zánětlivé onemocnění střev neboli IBD má dvě hlavní formy: ulcerózní kolitidu a Crohnovu chorobu. V obou případech váš imunitní systém reaguje přehnaně a způsobuje zánět vašeho tlustého a tenkého střeva. To se může projevovat průjmem, nevolností, bolestí kloubů, horečkou a kožní vyrážkou.

U ankylozující spondylitidy chronický zánět obvykle útočí na páteř. Někdy zasáhne vaše boky, krk, kolena nebo hrudník. Zvláště ráno můžete mít bolesti a ztuhlou dolní části zad. 

Únava je jeden z typických příznaků dlouhodobého zánětu a vůbec běžný symptom zánětlivých onemocnění, jako je fibromyalgie, roztroušená skleróza, lupus a revmatoidní artritida. 

Informace na tomto webu v žádném příadě nemohou nahradit odborné posouzení lékařem a lékařem nařízenou léčbu. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Doplňky stravy nejsou lék.