Jak se zbavit ucpaného lymfatického systému

Lymfatický systém se podílí na úklidu vašeho organizmu a jeho problémy mohou i zrychlit ukládání tuku

O lymfatickém systému >>>

Projevy ucpaného nebo pomalého lymfatického systému >>>

Jak vyčistit lymfatický systém >>>

Lymfatický systém je komplex tkání, cév a orgánů, které spolupracují na přesunu bezbarvé, vodnaté tekutiny zvané lymfa z tkání do vašeho oběhového systému, vašeho krevního řečiště. Váš lymfatický systém je něco jako úklidová služba vašeho těla. Je zodpovědný za odvod odpadních látek, metabolitů a toxinů z tkání do krevního řečiště a několik dalších. stejně důležitých, úkolů.

Kde se bere lymfa

Každý den proteče tepnami, cévami a kapilárami vašeho těla asi 20 litrů krevní plazmy. Po dodání živin do tkání a jejich jednotlivých buněk a  převzetí odpadních látek se asi 17 litrů této plazmy vrátí zpět do krevního oběhu žilami. Zbývající tři litry plazmy prosakují kapilárami do tkání vašeho těla. Lymfatický systém shromažďuje tuto přebytečnou tekutinu, která se od té chvíle nazývá lymfa, z tkání ve vašem těle a transportuje ji, dokud se nakonec nevrátí zpět do vašeho krevního řečiště. Kromě původně plazmy lymfa obsahuje bílkoviny, minerály, tuky, živiny, poškozené buňky, rakovinné buňky a cizorodé organismy (bakterie, viry atd.). Lymfa také transportuje bílé krvinky bojující proti infekci (lymfocyty).

Co mají za úkol lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny, součást lymfatického systému, jsou žlázy tvarem připomínající fazole. Jejich úkolem je monitorovat a čistit lymfu, když jimi prochází. Uzliny odfiltrují poškozené a rakovinné buňky. Tyto lymfatické uzliny také produkují a ukládají lymfocyty a další buňky imunitního systému, které napadají a ničí bakterie a další škodlivé látky v lymfě. Máte asi 600 lymfatických uzlin rozmístěných po celém těle. Některé představují jednotlivý "uzel", jiné jsou vzájemně úzce propojené do skupiny zvané řetězce. Nejdůležitější lymfatické uzliny jsou umístěny v podpaží, tříslech a na krku. Lymfatické uzliny jsou navzájem spojeny lymfatickými cévami.

Jak fungují lymfatické cévy

Lymfatické cévy jsou představovány sítí kapilár (mikrocév) a větších "trubic" natažených po celém vašem těle. Tyto lymfatické cévy transportují lymfu pryč z tkání: shromažďují a filtrují lymfu pomocí uzlin v jejich síti, dále pak směrem k větším cévám nazývaným sběrné kanály. Tyto cévy fungují velmi podobně jako vaše žíly: pracují pod velmi nízkým tlakem, mají v sobě řadu ventilů, které udržují tekutinu v pohybu pouze jedním směrem -  pryč od tkání do krevního řečiště.

K čemu slouží sběrné kanály

Lymfatické cévy odvádějí lymfu do pravého a levého lymfatického kanálu. Oba tyto kanály se připojují k podklíčkové žíle, která vrací lymfu do vašeho krevního řečiště. Podklíčková žíla probíhá pod vaší klíční kostí. Návrat lymfy do krevního řečiště pomáhá udržovat normální objem krve a její normální tlak. Zabraňuje také nadměrnému hromadění tekutiny kolem tkání, které se může projevovat jako "nateklé nohy" nebo jako jiný tzv. edém.

Součástí lymfatického systému je ještě několik dalších orgánů.

Slezina

Slezina je největší lymfatický orgán. Filtruje krev a produkuje bílé krvinky.

Brzlík

V brzlíku dozrává specifický typ bílých krvinek, které bojují proti cizím organismům.

Mandle krční a nosní

Tyto lymfoidní orgány mají za úkol zachycovat patogeny z potravy, a ze vzduchu, který dýcháte. Jsou první linií obrany vašeho těla proti cizím vetřelcům.

Kostní dřeň

Kostní dřeň je měkká houbovitá tkáň ve středu některých kostí, jako je kyčelní a hrudní kost. Bílé krvinky, červené krvinky a krevní destičky se tvoří v kostní dřeni.

Peyerovy pláty

Jde o malé lymfatické tkáně ve sliznici vystýlající vaše tenké střevo. Tyto lymfoidní buňky monitorují a ničí nežádoucí bakterie ve střevech.

Slepé střevo

Vaše slepé střevo obsahuje lymfoidní tkáň, která se snaží zničit případné škodlivé bakterie ve střevě, aby nenarušily střevní stěnu. Vědci se také domnívají, že slepé střevo hraje roli při znovu osídlování vašeho střeva „dobrými bakteriemi“ po překonání infekce.

Váš lymfatický systém má několik velmi důležitých funkcí

Lymfatický systém udržuje hladinu tekutin

Jak jsme výše popsali, Váš lymfatický systém shromažďuje přebytečnou tekutinu z tkání a doručuje ji zpět do krevního řečiště, které ji pak opět rozvádí po celém těle.

Lymfatický systém zajišťuje transport bílkovin a tuků

V lymfatickém systému jsou absorbovány bílkoviny a tuky z trávícího systému. Přes lymfatický odběh se transportují do krevního oběhu, kde dojde k jejich odstraněná a nakonec jsou vyloučeny pomocí vylučovacího systému.

Lymfatický systém je součást imunitního systému

V lymfatickém systému jsou vytvářeny a tímto systémem vylučovány do těla lymfocyty nebo-li bílé krvinky, které bojují proti bakteriím, virům nebo jiným nebezpečným cizorodým látkám. které by vám, pokud by se dostaly do vašeho organizmu nebo se tam rozmnožily, mohly způsobit zdravotní problémy.

Lymfatický systém odstraňuje odpadní látky

Lymfa přenáší odpadní látky a mrtvé, poškozené nebo jinak abnormální buňky z tkání do krevního řečiště a následně ven z vašeho těla.

Lymfatický systém může zajišťovat prevenci

Stále více výzkumů naznačuje, že váš lymfatický systém přispívá k prevenci několika onemocnění, jako jsou např. metastázy rakoviny, zánětlivá onemocnění a lymfedém.

Lepší tok lymfy = lepší celkové zdraví

Již teď je vám nejspíš jasné, že lymfatický systém je velmi složitý, plní řadu nesmírně důležitých funkcí a musí šlapat "jako dobře namazaný stroj". K tomu je naprosto zásadně důležitý výborný tok lymfy a práce lymfatických uzlin.

Projevy ucpaného lymfatického systému

Projevy ucpaného nebo pomalého lymfatického systému na vás budou vidět zvenku a pocítíte je i uvnitř.

Jelikož lymfatický systém je způsob, jakým se vaše tělo zbavuje toxinů, přebytečných tekutin apod. je vlastně vaším drenážním systémem. Když je ucpaný nebo pomalý, přibíráte na váze, zadržujete vodu, trpíte nadýmáním, ztrácíte energii, trpí vaše pokožka i vlasy a zvyšuje se riziko vzniku zánětu.

Když je lymfatický systém zpomalený  nebo ucpaný, znamená to, že drén nefunguje správně. Potom cokoli, co by mělo z vašeho těla odtékat, v něm zůstává nebo neodchází potřebnou rychlostí. V těle se vám hromadí poškozené a odumřelé buňky, toxiny a metabolity, které mohou způsobit zánět. Zánět může způsobit zvýšení produkce tukových buněk. Studie na Standfordské univerzitě odhalila, že pomalý lymfatický systém může zdvojnásobit ukládání tuku a růst tukových buněk.

Když se z těla nevyplavují toxiny, projeví se to větším množství vrásek, celulitidou, matnýma očima, váčkami pod očima, méně energie a řidšími vlasy.

Pokud není tok lymfy lymfatickým systémem plynulý a nemá správnou rychlost nebo nedochází v uzlinách k dostatečné filtraci lymfy, může také docházet ke kožní problémům, poruchám spánku, může se objevit fibromyalgie, migréna, artritida, rozličné otoky a problémy s trávením.

Jak vyčistit lymfatický systém a zajistit správný tok lymfy

V případě krevního oběhu vaše srdce pumpuje okysličenou krev celým vaším tělem. Avšak váš lymfatický systém žádnou takovou pumpu nemá a musí se spolehnout na vaše svaly kolem lymfatických cév, aby při pohybu posouvaly lymfu do lymfatických uzlin k vyčištění. S tokem lymfy také pomáhají cévy tam, kde jsou blízko lymfatických cév a pohyb krevních cév může stimulovat tok lymfy. S věkem dochází k ochabování svalů a chátrání lymfatických cév a je tedy tok lymfy čím dál náročnější.

Časem může docházet k hromaděni lymfy v uzlinách nebo jejich ucpání. Lymfatické uzliny musí být průchodné!

Důležité je také množství odpadních látek a toxinů ve vašem těle - čím zanesenější váš organismus je, tím to má (i mladý) lymfatický systém těžší.

Manuální lymfatická masáž

Tato technika napomáhá správnému fungování lymfatického systému a pomáhá tělu odstraňovat přebytečné tekutiny zpět do krevního řečiště. Jde o speciální jemnou ručně prováděnou technika ovlivňující lymfatický systém. Má hluboce sedativní, analgetický a spasmolytický efekt na krevní a lymfatický oběh. Zároveň je její efekt silně detoxikační, regenerační, relaxační a též kosmetický.

Lymfodrenážní přístroje

Tzv. lymfodrenážní kalhoty nebo i celotělová přístrojová lymfodrenáž zmírňuje otoky, přispívá ke správnému fungování lymfatického systému, odstraňuje škodlivé látky z metabolismu, zlepšuje krevní oběh, dodává tkáním kyslík a výživné látky.

Přírodní produtky vnitřně na ucpaný lymfatický systém

Serrapeptáza

Serrapeptáza je přírodní enzym, který je velmi užitečný při čištění lymfatického systému. Ředí hlen a podobné tělní produktty a rozpouští "nezdravou" hmotu v mezibuňečném prostoru.

doplnek-stravy-prirodni (2)

Detoxikační bylinková masáž

Masáž s určitými bylinkami na detoxikaci zlepšuje tkáňové dýchání, navozuje pocení a otevírá póry pro odvod toxinů a odpadních látek. Tím se významně podporuje samočistící funkce lymfatického systému. Doporučujeme masážní přípravky s patentovaným bylinným extraktem VIVATON nebo přímo detoxikační masáž VIVATON. Bylinný extrakt VIVATON zároveň dodává kožním buňkám hromadu výživy pro jejich dobrou funkci a přirozenou detoxikaci kůží.

Masáž Vivaton pro rozproudění lymfy (2)

Reflexní masáž pro lymfatický systém

Tato technika ovlivňuje tzv. reflexní body zejména na chodidlech, které jsou schopny podporovat správný tok lymfy, filtraci v lymfatických uzlinách a správné fungování dalších orgánů, které jsou součástí lymfatického systému.

Bylinky na zlepšení toku lymfy

Následující bylinky jsou podle přírodní medicíny efektivní pro zlepšení přirozené lymfodrenáže: 

Svízel přítula (Galium aparine)

Svízel posiluje funkci lymfatického systému a zlepšuje jeho schopnost vyplavovat toxiny, snižovat překrvení a zmírňovat otoky.

Calendula officinalis (měsíček lékařský)

Měsíček má širokou škálu použití; používá se především na otoky lymfatických uzlin, k čištění tělesných tkání a k protizánětlivým účelům.

Echinacea augustifolia

Tato bylina má silný účinek na posílení imunity a lze ji také použít jako proti zánětlům. V kombinaci s astragalus může snížit překrvení a otoky v lymfatickém systému.

Astragalus (astragalus membranaceus)

Astragalus nabízí lymfatickému systému několik čistících a léčebných výhod. Může zmírnit překrvení a otoky (jak je uvedeno výše, pokud se používá v kombinaci s echinaceou) a sám o sobě je skvělým všestranným posilovačem zdraví.

Smetánka lékařská (Taraxacm officinale)

Pampeliška se používá jako detoxikační a čistící prostředek. Skvěle se hodí k pročištění lymfatického systému od případných nahromaděných odpadů.

Fíkovník uzlíkovitý (Scrophularia nodosa)

Tato rostlina se používá k léčbě otoků a zánětů lymfatických uzlin, uší, nosu a dýchacího ústrojí. Může být také použita k léčbě infekcí a pomoci při celkové slabosti.

Lycopodium clavatum

Lycopodium se používá k úlevě od zduření lymfatických uzlin a mandlí. Používá se také jako léčba ušních infekcí, zánětů v celém těle a podpora jater.

Ďáblův dráp (Harpagophytum)

Lymfostimulační vlastnosti této byliny jsou důležité pro zlepšení přirozené lymfatické drenáže těla. Podporuje detoxikaci a čištění lymfatického systému.

Hýbejte se a sportujte

Pohyb, protahování a jóga vám pomáhají rozproudit tok lymfy. Např. jógová pozice hluboký předkol, pozice kočky či psa jsou efektivní. Vhodné jsou také některá cvičení strečingu. Cvičení a sport podporuje dobrý průtok krve a dýchání, takže se zvýší i váš lymfatický tok, jelikož tok lymfy podporuje i tok krve v cévách, které těsně sousedí s lymfatickými cévami.

Zde 2 tipy na streching:

Protahování krku (na vyčištění uzlin na krku pro odvod lymfy z hlavy)

Posaďte se se zkříženýma nohama na podlahu. Zhluboka se nadechněte a jemně otočte hlavu doprava. Držte tuto pozici a počítejte pomalu do pěti. S výdechem vraťte hlavu zpět do středu. Opakujte toto protažení krku a otočte hlavu doleva. Proveďte toto protažení čtyřikrát nebo pětkrát na každou stranu.

Opření nohou o zeď (na odvod lymfy z nohou a chodidel a vyčištění lymfatických uzlin nohou)

Lehněte si kolmo proti zdi, tak abyste o ni mohli opřít celé zvednuté a natažené nohy. Boky si podložte srolovaným ručníkem. Nyní zvedněte nohy skoro v pravém úhlu a opřete je o zeď. Ujistěte se, že nejste příliš blízko zdi, jinak se nebudete cítit pohodlně. Udržujte hlavu a krk v klidné poloze, netlačte bradu na hrudník. Zůstaňte v této poloze pět minut nebo déle, dokud se cítíte pohodlně. Zavřete oči a zhluboka se nadechněte. 

Zkuste střídání studené a horké sprchy

Horká sprcha rozšiřuje vaše krevní cévy, zatímco studená sprcha je stahuje. Střídání teplé a studené sprchy je pro vaše tělo jako pumpa, která rozpohybuje tok lymfy lymfatickým systémem.

Používejte suchý kartáč na pokožku

Suché kartáčování stimuluje vaše tělo k pocení a uvolňuje škodlivé toxiny. Kartáčování také otevírá vaše póry. Obojí zvyšují schopnost vašeho lymfatického systému čistit se.

Jezte zdravě a přidejte určité potraviny

Podle některých výzkumů váš lymfatický systém představuje most mezi vaším metabolismem a záněty. Jíst zdravé potraviny je tedy zásadní a  nezbytnou součástí života. Zde je jen několik potravin, které můžete přidat do svého běžného jídelníčku pro zlepšení funkce lymfatického systému: mandle, česnek, paraořechy, mletá lněná semínka, listová zelenina, ovoce s nízkým obsahem cukru, avokádo, brusinky, citrusy.

Další tipy na čištění lymfatického systému

Pijte dostatek vody. Hluboké dýchání pomáhá toku lymfatické tekutiny z hrudníku pryč do krevního řečiště. Pomáhá při otocích krku nebo bolestech hlavy.

Kdy se s problémy lymfatického systému obrátit na svého lékaře?

Kontaktujte svého lékaře, pokud pociťujete extrémní únavu nebo máte nevysvětlitelný otok, který trvá déle než několik týdnů nebo narušuje vaše každodenní aktivity.

Informace na tomto webu v žádném příadě nemohou nahradit odborné posouzení lékařem a lékařém nařízenou léčbu. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Doplňky stravy nejsou lék.