Hořčík

Hořčík se účastní více než 300 enzymových systémů lidského těla, které regulují různé biochemické reakce v těle, včetně syntézy proteinů, svalové a nervové funkce, kontroly glukózy v krvi a regulace krevního tlaku. Hořčík je nezbytný pro výrobu energie, oxidativní fosforylaci a glykolýzu. Přispívá ke strukturálnímu vývoji kostí a je nezbytný pro syntézu DNA, RNA a antioxidantu glutathionu. Hořčík také hraje roli v aktivním transportu iontů vápníku a draslíku přes buněčné membrány. Tímto procesem jsou vedeny nervové impulsy, svalová kontrakce a normální srdeční rytmus.

Hořčík je minerál hojně zastoupený v lidském těle, průměrně v množství 25 g. 50 - 60 % celkového množství je přítomno v kostech, většina zbytku v měkkých tkáních. Okolo 1 % se nachází v krevním oběhu, kde je přísně regulován. Homeostáza hořčíku je z velké části řízena ledvinami. oncentrace by se měla pohybovat mezi 0,75 a 0,95 mmol/l .

Hořčík je přirozeně přítomen v mnoha potravinách, do některých se přidává a  je dostupný jako doplněk stravy. Obsahují jej některé léky (antacida, laxativa). 

Informace na tomto webu v žádném příadě nemohou nahradit odborné posouzení lékařem a lékařém nařízenou léčbu. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Doplňky stravy nejsou lék.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení