Protizánětlivá dieta

Potraviny, které vám pomohou bojovat proti zánětu

Jednu z nejlepších pomocí, jak odstranit zánět, nenajdete v lékárně, ale v lednici. Dodržováním protizánětlivé diety si můžete pomoci zbavit se zánětu.

Jak funguje protizánětlivá dieta?

Váš imunitní systém se aktivuje, když vaše tělo rozpozná cokoli, co je mu cizí – mikroby, pyl toxiny nebo chemikálie. Tato reakce imunitního systému spouští proces zvaný zánět. Zánět zaměřený na skutečně ohrožující útočníky sám o sobě je ozdravný proces.

Zánět je přirozený proces, který může zvýšit riziko zdravotních komplikací, pokud trvá příliš dlouho. Tento stav je běžně známý jako chronický zánět. Tehdy se zánět může stát nebezpečným. Mnoho nemocí – včetně rakoviny, srdečních chorob, cukrovky, artritidy, deprese a Alzheimerovy choroby – bývá spojeno s chronickým zánětem.

 

Potraviny zhoršující zánět

Existují, bohužel, potraviny, které tento chronický zánět mohou zhoršovat. Na tyto potraviny může váš organismus spustit imunitní odpověď  a vaše protilátky stoupají, což může způsobit zánět. Vaše tělo v podstatě vidí tyto potraviny jako cizí prve a začne proti nm pracovat.

Bylo např. zjištěno, že některé potraviny, které jsou spojovány se zvýšeným rizikem chronických onemocnění, jako je diabetes 2. typu a srdeční onemocnění, jsou zároveň spojeny se zvýšeným zánětem. Zánět je totiž důležitým základním mechanismem pro rozvoj těchto onemocnění.


... Nadváha zhoršuje zánět ...

Nezdravá jídla přispívají k přibírání na váze, což je samo o sobě rizikovým faktorem zánětu. Avšak v několika studiích byla po vyloučení vlivu obezity potvrzena souvislost mezi určitým jídlem a zánětem i bez obezity. Některé složky potravy nebo přísady potravin tedy mohou mít nezávislé negativní účinky na záněty nad rámec zvýšeného kalorického příjmu.

Potraviny, které způsobují zánět

Pokuste se vyhnout nebo omezit tyto potraviny:

  • rafinované sacharidy (např. bílý chléb a pečivo cukroví, dorty, sušenky ...);
  • smažená jídla (např. hranolky, čipsy ...);
  • limonády, nápoje slazené cukrem;
  • tučné, červené a zpracované maso (párek, klobása, salám...) - díky obsahu nasycených mastných kyselin;
  • margarín, tuk a sádlo;
  • vlastně veškeré tzv. vysoce zpracované potraviny (ultraprocessed food) ale též jen zpracované (processed food).

Spouštěče zánětu však nemusí být u všech stejné, neexistuje žádná univerzální protizánětlivá dieta. Pojem ‚protizánětlivá dieta‘ neodkazuje na konkrétní dietní režim, ale na celkový styl stravování - viz níže. Dbejte na správné stravovací návyky s protizánětlivým potravinami už od mládí.

Zhoršují vejce zánět?

Mluví se o tom, že vejce zhoršují zánět. Kyselina arachidonová obsažená ve vaječných žloutcích může skutečně přispívat k zánětům. Avšak dosud neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že vyloučením vajec z vaší stravy zabráníte zhoršení zánětů.

Protizanetliva-dieta

Protizánětlivé potraviny

ALE mnoho experimentálních studií také ukázalo, že naopak některé složky potravin nebo nápojů mohou mít protizánětlivé účinkyProtizánětlivá strava by tedy měla obsahovat tyto potraviny:

  • rajčata a papriky;
  • olivový olej;
  • zelená listová zelenina (špenát, kapusta ...);
  • ořechy, mandle, vlašské ořechy ...;
  • tučné ryby (losos, makrela, tuňák a sardinky ...);
  • ovoce, jako jsou jahody, borůvky, třešně a pomeranče;
  • zelený čaj, kakao, čokoláda a káva.

Protizánětlivé bylinky a koření

Do jídla a nápojů přidávejte čerstvé nebo aspoň sušené bylinky a koření (kardamom, černý pepř, rozmarýn, skořici, tymián), česnek, zázvoržen-šen a kurkumu. Tyto bylinky a koření vám mohou pomoci udržet zánět pod kontrolou a zároveň přidat do vašeho jídelníčku příjemné chutě.

Tyto potraviny a bylinky snižují zánět a s ním i chronická onemocnění. Výše uvedené ovoce a zelenina mají vysoký obsah přírodních antioxidantů a polyfenolůOřechy jsou také spojovány se sníženými markery zánětu a nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Káva rovněž obsahuje polyfenoly a další protizánětlivé sloučeniny.

 

"Whole food" proti zánětu

Whole food neboli "celé potraviny" označují jednosložkové jídlo, které je průmyslově nezpracované, často organické a k vám se dostává rovnou z přírody. Není geneticky modifikováno, barveno, vyrobeno synteticky ani konzervováno s hormonálními přísadami. Patří sem celozrnné potraviny a zrna (celozrnné mouky, hnědá a divoká rýže, quinoa, proso); nezpracované luštěniny, oříšky a semínka, organické nebo minimálně ošetřené ovoce a zelenina; volně žijící nebo udržitelně chované ryby a mořské plody; organicky pěstované maso; organické, nezpracované mléčné výrobky a vejce z volného chovu... Whole foods se považuje za potraviny zlepšující zánět. Je totiž pro lidskou stravu z historie přirozené a nemělo by vyvolávat imunitní odpověď na cizorodé látky a zánět.

Protizánětlivé enzymy

Několik studií ukázalo, že proteolytické enzymy jsou velmi účinné při snižování zánětu a symptomů souvisejících se zánětlivými stavy. Jedna studie zjistila, že injekce proteolytických enzymů (chymotrypsin, trypsin a serrapeptáza / serratiopeptidáza) potkanům snížila zánět více než aspirin.

Proteolytické enzymy pomáhají rozkládat a trávit bílkoviny. Jsou nezbytné pro dělení buněk, srážení krve, imunitní funkci a recyklaci bílkovin, a další životně důležité procesy. Nacházejí se ve vašem organismu, v některých produktech živočišného původu stejně jako v některých potravinách a doplňcích stravy. 

Proteolytickým enzymem živočišného původu a zároveň jedním z nejúčinnějších je serrapeptáza.

Dva z nejlepších rostlinných - potravinových zdrojů proteolytických enzymů jsou papája a ananas. Papája obsahuje enzym zvaný papain (papaya proteináza I. Papain se nachází v listech, kořenech a plodech rostliny papája. Ananas obsahuje silný proteolytický enzym zvaný bromelain. Bromelain se nachází v ovoci, slupce a sladké šťávě ananasu a byl po staletí používán domorodými obyvateli Střední a Jižní Ameriky jako přírodní léčba řady onemocnění. Papain a bromelain můžete získat konzumací syrové papáje a ananasu nebo v koncentrované formě doplňků stravy.

Doplňky proteolytických enzymů si v poslední době získaly na popularitě díky mnoha zdravotním přínosům.

Protizánětlivá dieta - středomořská strava

Stravovací plán, který přesně odpovídá zásadám protizánětlivého stravování, je středomořská strava, která má vysoký obsah ovoce, zeleniny, ořechů, celozrnných výrobků, ryb a zdravých olejů. Základem této diety jsou ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, u kterých bylo prokázáno, že snižují zánět. Středomořská strava též neobsahuje zpracované oleje, jako je bavlníkový a sójový olej, které se nacházejí v mnoha vysoce zpracovaných potravinách. Kromě snížení zánětu může mít přirozenější, méně zpracovaná strava příznivé účinky také na vaše fyzické a duševní zdraví.

Jak poznáte, že protizánětlivá dieta začíná fungovat

Největší známkou toho, že vaše protizánětlivá dieta začala fungovat, je, když se začnete cítit lépe. Pravděpodobně budete pozorovat následující důkazy:

  • Jasnější a čistší pleť.
  • Menší bolesti svalů nebo kloubů.
  • Snížení otoků rukou a nohou.
  • Méně bolesti hlavy.
  • Zlepšení gastrointestinálních příznaků (průjem, plynatost, nevolnost, bolest žaludku).
  • Zlepšený spánek.
  • Méně úzkosti, stresu a/nebo "mozkové" mlhy.
  • Méně nadýmání.
  • Nižší krevní tlak.
  • Sníženou hladinu cukru v krvi.
  • Více energie.
  • Ztrátu hmotnosti.

Jak dlouho trvá, než uvidíte výsledky?

Doba pro objevení prvních vašich výsledků se budou lišit v závislosti na závažnosti zánětu a intolerance některých potravin.

Počkejte tři až šest měsíců na výrazné změny. V některých případech, pokud výrazně zareagujete na určitou potravinu, můžete vidět výsledky již po dvou až třech týdnech po vyloučení této potraviny ze svého jídelníčku.

Informace na tomto webu v žádném příadě nemohou nahradit odborné posouzení lékařem a lékařém nařízenou léčbu. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Doplňky stravy nejsou lék.