Sirtuiny
Sirtuiny jsou NAD⁺-závislé deacetylázy vyhlášené díky výzkumům dlouhověkosti. Když buňce klesne zásoba energie (roste poměr NAD⁺/NADH), sirtuiny odpoutají acetylové skupiny z histonů a klíčových metabolických enzymů; tím spustí geny pro opravu DNA, tvorbu mitochondrií, lipolýzu a autofagii. SIRT1 v jádře navíc deaktivuje prozánětlivý NF-κB a posiluje tumor-supresor p53. Přirozenými aktivátory jsou kalorická restrikce, fyzická aktivita a polyfenoly – nejslavněji resveratrol, který „podstrčí“ sirtuinům NAD⁺ mimickou molekulu a zesílí jejich aktivitu.
Např. v případě menopauzy klesající estrogen posouvá energetickou bilanci směrem k inzulínové rezistenci a viscerálnímu tuku. Aktivace SIRT1 resveratrolem či mírným přerušovaným půstem zvyšuje oxidaci mastných kyselin v játrech, podporuje tvorbu hnědého tukového „radiátoru“ a snižuje CRP. Klinicky se to projeví nižšími triglyceridy, lepší elasticitou cév (měřeno FMD) a pomalejším „epigenetickým věkem“. Ženy po padesátce tak získávají metabolickou pružnost srovnatelnou s nižším kalendářním věkem – a to bez agresivních diet, stačí konzistentní střídmost a kvalitní rostlinné polyfenoly.