Antioxidační kapacita

Antioxidační kapacita (ORAC) udává celkovou antioxidační schopnost potravin či chemických látek. Potraviny s vysokými hodnotami ORAC mohou chránit buňky a jejich složky před negativními oxidačními účinky a snižovat "biologické" stáří buňky.

Tato informace poskytuje představu o relativní antioxidační kapacitě různých látek a jsou užitečná při posuzování potenciálních zdravotních přínosů potravin a doplňků stravy - pro hodnocení potravin a doplňků stravy z hlediska jejich schopnosti chránit tělo před oxidačním stresem a případnými negativními účinky volných radikálů.

Přehled antioxidantů a potravin a jejich antioxidační kapacita

Podívejte se na přehled běžných antioxidantů a potravin. Tyto hodnoty poskytují představu o antioxidačních schopnostech různých antioxidantů a druhů ovoce a zeleniny, což může být užitečné při plánování zdravé stravy bohaté na antioxidanty.

Antioxidant ORAC Hodnota (μmol TE/g)
Vitamin C (kyselina askorbová) 2655,000
Mrkev 666,000
Vitamin E (alfa-tokoferol) 260,000
Glutation 135,000
Kyselina alfa-lipoová 54,711
Kyselina vanilová 18,500
Kyselina vanilová 18,500
Kyselina kumarová 18,100
Kyselina kávová 15,000
Kyselina ferulová 12,880
Kyselina rosmarinová 11,070
Kyselina rosmarinová 11,070
Borůvky 9,621
Brusinky 9,090
Porcini 9,000
Sušené švestky 7,960
Kyselina syringová 7,840
Kyselina syringová 7,840
Rybíz (černý) 7,700
Lion's Mane 7,000
Hroznové víno 6,800
Kyselina gallusová 6,500
Maliny (červené) 6,058
Kyselina protokatechová 5,450
Maliny 5,065
Maliny 5,065
Švestky 4,873
Jahody 4,302
Jahody (čerstvé) 4,302
Paprika (červená) 4,189
Kyselina benzoová 3,830
Třešně 3,747
Turkey Tail 3,700
Chaga 3,655
Brokolice (listy) 3,650
Poria 3,400
Fíky 3,383
Meruňky 3,366
Paprika (žlutá) 3,312
Agaricus Blazei 3,220
Kyselina fytová 3,210
Lykopen 3,120
Granátové jablko 2,830
Jablka 2,828
Matsutake 2,700
Kiwi 2,550
Morel 2,530
Kyselina ellagová 2,500
Maitake 2,500
Rybíz (červený) 2,400
Hrušky 2,326
Kukuřice 2,195
Tremella 2,150
Celer 2,094
Beta-karoten 2,083
Resveratrol 1,980
Avokádo 1,932
Červené hrozny 1,837
Pomeranče 1,819
Kel 1,770
Paprika (zelená) 1,770
Šťovík 1,746
Grapefruit 1,623
Kurkumin 1,590
Špenát 1,515
Brokolice 1,510
Kyselina citronová 1,490
Reishi 1,420
Kyselina chlorogenová 1,405
Cordyceps 1,360
Ananas 1,334
Lutein 1,270
Brambory 1,260
Zelený čaj 1,253
Citrony 1,252
Shiitake 1,210
Enokitake 1,110
Koenzym Q10 1,039
Kyselina asparagová 0,200


 

Informace na tomto webu v žádném příadě nemohou nahradit odborné posouzení lékařem a lékařém nařízenou léčbu. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Doplňky stravy nejsou lék.