7 důvodů, proč pěstovat vlastní ekologickou zeleninovou zahradu

Zelenina z obchodní sítě již není, co bývala zelenina dříve

Během posledních desetiletí došlo k masivní změně v zemědělství směrem k jeho mechanizaci a homogenizaci. Hojně se využívají pesticidy, aditiva, herbicidy, syntetická hnojiva a technika doslova "hromadné výroby". To vše evidentně ovlivňuje zdraví lidstva a mezi lidmi a zvířaty se rychle šíří nové choroby, stoupá četnost civilizačních chorob a průběh chorob se mění na dlouhodobější až chronický.

Světová zdravotnická organizace vydává zprávy, které ukazují, jak je používání chemikálií a dalších produktů v potravinách ve spojení s příslušnými výrobními procesy ve skutečnosti hrozbou pro naše zdraví.

A nejen to.

Dnešní hromadně vyráběná zelenina nemá dříve běžné výživové hodnoty. Kromě obsahu zdraví škodlivých látek se často sklízí nedozrálé plody a zelenina je pěstována v obrovských monokulturách, často na z pohledu živin vyčerpané půdě nebo v oblastech, které pro ni z historického hlediska nejsou typické. To vede k tomu, že výživové hodnoty zeleniny (vitamíny, minerály, kyseliny) nedosahují hodnot dříve běžných.

Vypěstujte si výživnou zeleninu sami

Pokud máte prostor pro několik květináčů nebo dokonce malý kousek země, je moudré rozhodnutí pěstovat vlastní ekologickou zeleninovou zahradu.

Dnes vám představíme 7 důvodů, proč se do toho pustit:


1. Nebudete mít ve zelenině žádná chemická aditiva. Výzkum asociací ekologických potravin ukázal, že aditiva v našich potravinách mohou způsobit srdeční choroby, osteoporózu, migrény či hyperaktivitu.

2. Nebudou použity žádné pesticidy ani syntetická hnojiva. Tyto chemikálie se v zemědělství používají k získávání zemědělských plodin po celou dobu jejich života od semínka do obchodního regálu, bez ohledu na zdravotní kondici té které zeleniny nebo povětrnostní podmínky, a ovlivňují její kvalitu. Kromě toho jsou pesticidy pro člověka obvykle jedovaté.

3. Vaše zelenina nebude geneticky modifikovaná (GM). Antibiotika, léky a hormony se používají na zeleninu k tomu, aby rostla hojněji a větší. Jedním z důsledků této praxe je zelenina, která vypadá stejně v každém kuse a obvykle je bez chuti. Kromě toho nakonec konzumujeme se zeleninou i hormony, které byly použity na zeleninu, s potenciálním rizikem pro naše zdraví.

4. Jíst vlastní bio zeleninu bude pro vás mnohem zdravější. Nebudou obsahovat žádné z výše uvedených produktů ani chemikálií a budou mnohem přirozenější než ty, které byste našli v supermarketu. Vaše zdraví tak jednak nebude ohroženo a navíc díky přirozenému pěstování bude zelenina obsahovat mnohem vyšší dávku živin a nepůjde jen o vodu a vlákninu.

5. Vaše vlastní bio zelenina bude mnohem chutnější. Díky používání pesticidů, syntetických hnojiv, hormonů a antibiotik zelenina nepřirozeně roste a to jí ubírá chuť. S organickou zeleninou se vaše vaření zlepší, protože se naplno projeví její chuť.

6. Ekologické zemědělství je šetrné k životnímu prostředí. Protože na zeleninu nebudete používat pesticidy ani jiné stejně škodlivé produkty, nepoškodíte půdu ani vzduch chemickými složkami.

7. Když pěstujete vlastní bio zeleninu, přispíváte k vlastní soběstačnosti a udržitelnosti planety. Po světě jsou zakládány malé komunity, kde si členové vyměňují vlastnoručně přirozeně vypěstované produkty, čímž přispívají k vytvoření přátelského a lepšího místa pro nás všechny.

Konzumace bioproduktů nakonec znamená to, že do nich nepřidáme nic jiného, ​​co by přirozeně mít neměly, a umožníme v nich "dozrát" to, mít mají. Jak můžete uhodnout, přísady, hnojiva, pesticidy nebo hormony nejsou součástí přirozeně pěstovaných potravin. Chcete - li se lépe starat o své zdraví, pěstujte si vlastní bio zeleninu - a stačí vám pár hrnců nebo klíčící miska na klíčení semen nebo microgreens.